Schadeclaim tegen maker van gratis virusscanner om verkopen privégegevens

Uw hobby Ict specialist in de buurt

Schadeclaim tegen maker van gratis virusscanner om verkopen privégegevens

Beveiligingsbedrijf Avast heeft via zijn populaire gratis virusscanner jarenlang privégegevens van gebruikers verzameld en doorverkocht, waaronder meer dan vijf miljoen Nederlanders. Een Nederlandse stichting start nu een massaclaim voor een schadevergoeding per gebruiker van 800 tot 1.100 euro.

Had jij en/of jouw kinderen tussen mei 2015 en 30 januari 2020 antivirussoftware van Avast op jouw computer, tablet, telefoon of laptop? Of maakten jullie gebruik van internetbrowsers en/of browserextensies van Avast, zoals Avast Online Security of AVG Secure Browser? Jouw gegevens zijn dan waarschijnlijk door Avast via Jumpshot voor veel geld doorverkocht aan derden zonder jouw toestemming.

De gratis virusscanner van Avast is zeer populair. Hij presteert ook vaak goed in de antivirustest can de Consumentenbond. Een virusscanner heeft per definitie toegang tot alle uithoeken van je systeem om malware en bedreigingen te kunnen ontdekken. Eind 2019 kwam aan het licht dat Avast daar misbruik van maakte. Het bewaarde je complete online zoek- en surfgedrag, inclusief zoekopdrachten, websitebezoeken en online aankopen.

Avast verkocht die gegevens door via een dochteronderneming aan grote bedrijven, zoals techgiganten Google en Microsoft, maar ook Yelp en Pepsi. Deze bedrijven zouden miljoenen dollars hebben betaald om over datasets te mogen beschikken waarmee ze onlinegedrag van gebruikers tot in detail kunnen uitpluizen.

Stichting Consumers United in Court (CUIC) wil een schadevergoeding voor Nederlandse gedupeerden wegens het schenden van de Nederlandse en Europese privacywetgeving. CUIC is een samenwerkingsverband van privacy-organisaties Privacy First en None of Your Business (NOYB). Zij willen hiermee genoegdoening voor de getroffen consumenten, maar ook een voorbeeld stellen voor alle bedrijven.

Had jij tussen mei 2015 en januari 2020 een virusscanner van Avast op je pc of mobiel, of een extensie van Avast in je browser? Dan kun je je aanmelden voor de massaclaim.

Henk van Sinderen
Average rating:  
 0 reviews