Ransomware In Beeld

Uw hobby Ict specialist in de buurt

Ransomware is namelijk goedkoop om te verspreiden en de opbrengst is zeer hoog. Hoe steekt deze Ransomware gijzelingssoftware in el kaar en wat kan je er tegen doen?

Installeer Malwarebytes (NL)

Installeer Comodo Free Firewall de beste gratis Firewall die er is wel in het Engels.

En je bent super beveiligt, voor meerdere pc’s mogelijk krijg je veel korting zeker als je voor 2 jaar doet.

Het kost wel wat maar wat zijn je bestanden en foto’s je waard in deze digitale wereld.

Heb je hulp nodig of vragen ga dan naar deze site https://www.nomoreransom.org/nl/index.html

Synology NAS gebruikers lopen een aanzienlijk risico met een nieuw type Ransomware genaamd Synolocker. Synolocker is gemaakt door een bende cybercriminelen en wordt ingezet om bestanden te versleutelen, zodat deze niet meer geopend kunnen worden.
Om toch weer je bestanden te kunnen inlezen dient een fors bedrag losgeld betaald te worden waarna deze bestanden op de NAS weer ontsleuteld worden. Als deze bestanden je waardevol zijn en je hebt geen andere backup, dan is er op dit moment geen andere keuze dan toch te betalen. De juiste manier om te voorkomen dat je Synology NAS wordt aangetast met Synolocker is ook nog niet helemaal duidelijk.

Om je nas beter te beveiligen ga even naar deze site voor meer tips en uitleg  https://www.pchulplijn.nl/helpdesk/virus-verwijderen/ransomware/synolocker-ransomware-verwijderen-op-synology-nas


Hoe word ransomware verspreid door facebook filmpjes, foto’s en reclame, youtube

Dit gebeurt ook via je mobiele telefoon of tablet als deze apparaten in verbinding staan met je thuis wifi netwerk word de ransomware over alle apparaten verspreid die op dit netwerk zijn aangesloten. Dus als je pech hebt zijn overal je bestanden van encryptie voorzien voor je het door heb, deze software is een echte sluip moordenaar.

Preventieadvies

Hoe voorkom ik een ransomware-aanval?

  1. Back-up! Back-up! Back-up! Zorg dat er een systeem actief is dat kan voorzien in herstel zodat een ransomwareinfectie niet alle persoonlijke data voor altijd kan vernietigen. Herstel werkt het best wanneer er twee back-upkopieën aanwezig zijn; een back-up in een clouddienst opgeslagen (denk eraan om een dienst te gebruiken die automatisch back-ups maakt van uw bestanden) en een fysieke externe back-up (verwisselbare schijf, extra laptop, usb-stick, etc). Koppel deze van de computer af wanneer u klaar bent om te voorkomen dat ook deze back-up wordt besmet. De back-upkopieën zijn ook handig wanneer per ongeluk een belangrijk bestand is verwijderd of wanneer de harde schijf het zou begeven.
  2. Gebruik goede anti-virussoftware om uw systeem te beschermen tegen ransomware. Goede virusscanners kunnen het gedrag van een programma analyseren. Hiermee kunnen nieuwe virussen in een vroeg stadium worden onderkend. Dit wordt ook wel heuristische analyse genoemd. Laat daarom de ‘heuristische functies’ aan staan zodat de software stukjes code van ransomware kan herkennen voordat deze officieel gedetecteerd zijn.
  3. Zorg ervoor dat alle software op de computer up-to-date is. Wanneer nieuwe versies vrijgegeven worden van uw besturingssysteem of applicaties, installeer deze dan direct. Mocht de software aanbieden automatisch updates te installeren kies hier dan voor.
  4. Vertrouw letterlijk niemand. Iedere account kan gecompromitteerd worden en kwaadaardige links kunnen verstuurd worden vanaf de accounts van vrienden op social media, collega’s of een online gaming partner. Open nooit bijlages in e-mails van iemand die u niet kent. Facturen van een bedrijf waar u geen zaken mee doet? Wees voorzichtig met bijlages! Cybercriminelen versturen vaak valse e-mailberichten die veel lijken op berichten van bijvoorbeeld een webwinkel, een bank, de politie, een rechtbank, het CJIB of de belastingdienst met als doel de gebruiker te verleiden om op een kwaadaardige link te klikken zodat de malware in het systeem komt. Dit noemen we ‘phishing’.
  5. Zet de ‘extensies voor bekende bestandtypen verbergen’ optie in de mapopties van Windows Verkenner uit. Dit maakt het makkelijker om kwaadaardige bestanden te herkennen. Blijf weg van toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’ als u niet voor 100% zeker bent over de herkomst van deze bestanden. De ransomwarecriminelen kunnen namelijk verschillende extensies gebruiken om een kwaadaardig bestand te verhullen als een video, afbeelding, of document (zoals bijvoorbeeld hot-chics.avi.exe of doc.scr).
  6. Als je een onbetrouwbaar of onbekend proces tegenkomt op je computer, verbreek dan onmiddellijk de verbinding met het internet of andere netwerkconnecties (zoals thuisnetwerken via Wi-Fi) — Dit voorkomt verspreiding van de infectie.