De router werkt als de voordeur naar het internet. Via je router kunnen hackers echter toegang krijgen tot andere slimme apparaten in je huis, dus lees hier hoe je je router beveiligt met de laatste update en wat je nog meer kunt doen.

Met je router(modem) maak je bekabeld verbinding met internet of via wifi verbinding met draadloos internet. Er zijn genoeg redenen voor het updaten van een router. Ten eerste is je router voor een hacker makkelijk te vinden, omdat die direct aan het internet staat aangesloten. Als een internetcrimineel eenmaal toegang heeft, kan hij alle data uit je netwerk zien of onderscheppen. En via je router kunnen internetcriminelen toegang krijgen tot andere slimme apparaten in je huis, zoals je ook hier kunt lezen. Kortom het updaten van je router is erg belangrijk, maar hoe doe je dat?

Hoe update ik mijn router?
Fabrikanten brengen regelmatig software updates uit voor hun producten. Begin bij het begin: lees de handleiding. In vrijwel alle gevallen update de router zichzelf automatisch op de achtergrond.

Zelf updaten
Zoek online naar de juiste software-update. Type het merk, model of typenummer en ‘update’ in de zoekbalk. Het serienummer vind je in veel gevallen op de doos, de onderkant van het apparaat, of het batterijklepje. Volg de instructies van de fabrikant. Schakel, als dat kan, automatische updates in. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de fabrikant.

Wat kan je nog meer doen om je router te beveiligen?
1. Stel een sterk wachtwoord in voor de wifiverbinding via je router en zorg dat je veilige instellingen gebruikt. Hoe je je wifinetwerk goed beveiligt, lees je hier met 7 tips.
2. Schakel UPnP uit op je Router. Via UPnP kunnen hackers namelijk toegang tot je slimme apparaten krijgen. Hoe je UPnP uitschakelt, vind je in de handleiding van de router.
3. Sommige routers kunnen op afstand beheerd worden. Wil je dit niet, schakel deze optie uit om dit te voorkomen.
4. En voor sommige gebruikers kan dit handig zijn: gebruik de router die je internetaanbieder bij je abonnement levert, in plaats van een eigen router. Op deze manier worden updates uitgevoerd door je internetaanbieder.