Is internetbankieren via openbare wifi veilig?

Uw hobby Ict specialist in de buurt

Is internetbankieren via openbare wifi veilig?

Is internetbankieren via openbare wifi veilig?

Het gebruik van een openbaar wifi-netwerk, zoals in een café en hotel en op de camping en het vliegveld, is niet veilig. Wachtwoord of niet. Wanneer je inlogt op een openbaar wifi-netwerk kan een crimineel toegang krijgen tot je apparaat. Je wilt voorkomen dat dit gebeurt en de crimineel achter persoonlijke en belangrijke gegevens komt, zoals je inloggegevens voor internetbankieren. Het is dan ook af te raden te internetbankieren via onbeveiligde of onbekende wifi-netwerken zoals op openbare plekken vaak het geval is. Internetbankier bij voorkeur in vertrouwde omgevingen of bij vertrouwde hotspots.

Direct doen (of laten):

Internetbankieren via openbare wifi

Wees extra alert bij het doen van gevoelige transacties via openbare WiFi-netwerken. Doe gevoelige online transacties bij voorkeur in vertrouwde omgevingen of bij vertrouwde hotspots en controleer of je daadwerkelijk bij het juiste netwerk bent aangesloten.

 • Controleer de website
  Staat er https? Klik ook op het slotje om te controleren of je daadwerkelijk verbinding hebt met de juiste website
 • Hou in de gaten of er niets geks gebeurt op de website
  Verandert er iets op de website? bijvoorbeeld een bedrag of een bankrekeningnummer?
 • Zorg dat het apparaat waarop je internetbankiert veilig is

Veilige alternatieven zijn:

 • Gebruik de mobiel bankieren app van je bank op je smartphone of tablet
  Als je gebruikt maakt van openbare wifi dan is mobiel bankieren via de app van je bank een veilig alternatief voor internetbankieren via een internetbrowser op datzelfde wifi-netwerk.
 • Gebruik 3G of 4G
  Schaf een internetbundel aan via je provider om hoge kosten te voorkomen. Je kunt er dan ook voor kiezen om tijdelijk van je smartphone een hotspot te maken waar je je tablet of computer mee laat verbinden om te kunnen internetbankieren.

Heb je dit gedaan?

Download de mobiel bankieren app van je bank

In de app store kun je de bankierapp van je bank vinden en downloaden. Installeer deze op je smartphone of tablet. Zo heb je altijd toegang tot en inzicht in je bankrekeningen. Met mobiel bankieren via een app heb je  bovendien een veilig alternatief voor bankieren via een internetbrowser op een openbaar wifi-netwerk. Op de website van je bank (zie het overzichtje hieronder) vind je meer informatie over de app en de veiligheid ervan.

Rabobank: Rabo Bankieren app*

ING: ING Bankieren*

ABN AMRO: ABN AMRO Mobiel Bankieren*

SNS Bank: SNS Mobiel Bankieren app*

Triodos: Triodos Bankieren*

ASN Bank: ASN Mobiel bankieren*

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

Heb je dit gedaan?

Bron: veiliginternetten.nl