Hoe maak je eenvoudig een back-up?

Uw hobby Ict specialist in de buurt

Hoe maak je eenvoudig een back-up?

Dat het verstandig is regelmatig een back-up te maken van je computer, is je ongetwijfeld bekend. Maar hoe doe je dat nou gemakkelijk en gratis?

Op het gebied van back-upoplossingen is het aanbod groot. Gelukkig hoeft zo’n oplossing niet veel te kosten, bewijst EaseUS Todo Backup Free. De makers van dit programma brengen meerdere edities uit en de gratis versie voor thuisgebruik blijkt verrassend compleet.

Navigeer naar www.easeus.com/backup-software/personal.html en klik op de knop Free Download. Om het programma te installeren dubbelklik je op het gedownloade bestand TD_FREE.EXE. Het installatievenster opent en het programma wordt geïnstalleerd. Je kunt nu kiezen voor System Backup als je je complete systeem wilt back-uppen, of File Backup als je alleen bepaalde mappen wilt back-uppen. Let op, als je kiest voor een systeemback-up is een tweede partitie of harde schijf nuttig, omdat dit nogal wat ruimte vergt. Je kunt de back-ups ook opslaan op een netwerklocatie, zodat je niet gebonden bent aan de fysieke machine waarvan je de back-up maakt.

File back-up
Kies je voor File Backup, dan selecteer je de gewenste mappen net zoals je dat in de verkenner zou doen. In het veld Destination kies je de schijf en de map waar je de back-up wilt plaatsen en je geeft je back-up een naam in het veld Plan Name. Zorg dat die naam duidelijk is om je reservekopie eenvoudig terug te vinden. De bestanden worden versleuteld weggeschreven en zijn alleen toegankelijk via EaseUS Todo Backup.

Complete back-up
Voor een volledige back-up van je systeem kies je System Backup. Je hebt hiervoor wel behoorlijk wat ruimte voor nodig, zorg dus voor ofwel een tweede (externe) harde schijf, een aparte partitie op je interne harde schijf of een netwerklocatie met genoeg plek. Als je computer kuren vertoont, kun je alles – inclusief Windows en al je programma’s – terugzetten. En het komt ook van pas als je de harde schijf wilt upgraden, maar ertegenop ziet om het besturingssysteem en alle programma’s opnieuw te installeren.

Extra opties
De betaalde variant ($ 29,-) biedt een paar interessante extra’s. Zo kun je uit een bestaande back-up specifieke bestanden terugzetten in geval van nood en ben je niet gedwongen de volledige reservekopie te herstellen. Met behulp van Smart Backup worden alleen gewijzigde bestanden aan back-ups toegevoegd, waardoor je voorkomt dat er telkens een volledige back-up moet worden gemaakt.

Een versie voor de Mac vind je op www.easeus.com/backup-software/todo-backup-mac.html en die kost op het moment van schrijven $ 29,95. Wel kun je gratis een proefversie gebruiken.

Redacteur: Charlotte van Berne