Europol waarschuwt voor gevaren openbaar wifi

Uw hobby Ict specialist in de buurt

Europol waarschuwt voor gevaren openbaar wifi

Europol wil meer bewustwording creëren rondom de gevaren van het gebruik van een openbaar wifi-netwerk. Het heeft daarom een infographic opgesteld met de risico’s die een wifi-hotspot met zich mee brengt en geeft tips en adviezen om veilig te internetten via deze openbare netwerken.

De internationale politieorganisatie legt de gevaren uit. ‘Ga er nooit vanuit dat een openbaar wifi-netwerk veilig of beveiligd is. Het wachtwoord van dit netwerk wordt namelijk breed gedeeld zodat het netwerk voor iedereen toegankelijk is. Zo ook cybercriminelen. Zij kunnen eenvoudig volgen wat de wifi-gebruikers op het netwerk doen. Op deze manier krijgen zij toegang tot bijvoorbeeld wachtwoorden en/of persoonlijke gegevens. Dit kunnen zij gebruiken voor identiteitsfraude.’

Europol adviseert daarom om een automatische verbinding met publieke wifi-netwerken uit te zetten en om hier enkel handmatig mee te verbinden. Daarnaast raadt de instelling aan om nooit persoonlijke data via een openbaar wifi-netwerk te verspreiden, tenzij deze is beveiligd via of een vpn-verbinding.

Bron: https://www.computable.nl