Tijdens een conferentie in London is gebleken dat cybercriminelen geld zien in gezondheidsapps. Met deze apps kunnen cybercriminelen makkelijkmalware installeren en persoonlijke informatie stelen.   

We zien allemaal wel de apps voorbij komen. Een app om te helpen met diabetes of een tracker voor depressie. De apps bestaan en zijn beschikbaar voor mensen die digitale hulp willen bij hun ziektes en handicaps. Cybercriminelen hebben dit ook door en beginnen hun eigen versies aan te bieden met malware en manieren om data te bemachtigen

Tijdens een presentatie op een conferentie in London kwam naar buiten dat mensen met diabetes worden gekozen als potentiële slachtoffers voor cybercriminelen. Mensen die apps zoeken voor hun ziekte zien dan behalve goede apps ook producten die zijn geüpload door criminelen en kunnen zo dus een verkeerde keuze maken en een ‘foute’ app installeren.

Deze apps kunnen verschillende illegale functies hebben die niet gecommuniceerd worden aan de consument. Zo is er een app voor diabetes die verscheidene vragen aan je stelt maar niet aan je doorgeeft dat de antwoorden worden opgeslagen voor onbekende doeleinden. Een andere app weigert te werken tenzij je secundaire apps downloadt die vol zitten met pop-ups en malware. Dan was er nog een derde app als voorbeeld die daadwerkelijk tips geeft bij diabetes, maar daarbij ook ongevraagd allerlei soorten informatie trackt die een diabetes app helemaal niet nodig heeft, zoals je IP-adres en de GPS-locatie van je telefoon. Dit kan leiden tot het schenden van de privacy van een gebruiker

Behalve diabetes kunnen mensen met andere ziektes natuurlijk ook slachtoffer worden van deze apps. Het kan zijn dat je een app nodig hebt voor een medische aandoening en dan nemen sommige mensen de nadelen voor lief, zoals de pop-ups. Medische gegevens van consumenten leveren voor geld op voor mensen die weten hoe ze die informatie kunnen gebruiken. We weten al dat medische informatie verkocht wordt op het dark web. Zulke apps voor hulp bij medische aandoeningen worden steeds populairder en hierdoor worden cybercriminelen aangetrokken tot het soort informatie dat ze met deze apps kunnen vergaren.