Anoniem zoeken op Google, kan dat?

Uw hobby Ict specialist in de buurt

Anoniem zoeken op Google, kan dat?

Online zoeken doen de meeste mensen met Google. Maar je privacy is dan niet gewaarborgd, zelfs niet als je de incognito-modus gebruikt. Toch is er nu een manier om wel volledig anoniem op Google te zoeken!

Het is inmiddels wel algemeen bekend dat je privacy ver te zoeken is, als je de producten van techgiganten gebruikt, zo ook bij Google. Ook in de incognitomodus ben je niet zo privé als je wellicht zou denken. Daarmee worden er weliswaar geen cookies opgeslagen als je de pagina verlaat, je kunt nog steeds wel gevolgd worden.

Duckduckgo biedt wel enig soelaas, maar de zoekresultaten van Google zijn vooralsnog ongeëvenaard. En daarom is er nu een initiatief waarbij je wel de topresultaten krijgt, maar ook je privacy beschermd is: Startpage.com!

Dit Nederlandse initiatief kreeg er zelfs de Privacy Award 2019 van Privacy First en ECP voor. Volgens de jury biedt Startpage.com “met Private Search 2.0 een plaats waar iedereen die profilering en targeting op basis van online zoekopdrachten als verstikkend ervaart, weer wat vrijer kan ademhalen. De belofte van Startpage.com is dat hun gebruikers Google Search kunnen laten bevragen zonder te hoeven vrezen dat elke zoekopdracht wordt toegevoegd aan een permanente dataschaduw bij Google. Bovendien kunnen de zoekresultaten bij Startpage.com via een anonimiserende proxy worden bezocht.”

Startpage.com betaalt om van Googles resultaten gebruik te maken en verdient zelf aan kliks op Google Ads die getoond worden. Je zoekt dus als het ware op Google, maar dan zonder advertenties die je achtervolgen en zonder dat er data verzameld worden door bedrijven met dubieuze intenties. Je krijg dus wel advertenties te zien, maar die worden alleen getoond op basis van de zoekopdracht die je op dat moment doet en dus niet op eerdere en andere activiteiten op het web. Als je op een advertentie klikt, wordt je vervolgens wel gevolgd.

“Klikken op een zoekresultaat betekent dat je de bescherming van Startpage.com verlaat, wat doorgaans leidt tot een stortvloed van cookies die op je apparaat worden geïnstalleerd. Daarom hebben we de functie ‘Anonieme Weergave’ ontwikkeld: bezoek een zoekresultaat in volledige privacy, dit blijft vervolgens zo bij verder browsen; deze websites zullen nooit weten dat je daar was. Je vindt deze functie direct achter de titel van een zoekresultaat.” Let op: als je op een advertentie klikt, geldt deze extra bescherming niet.

Gepubliceerd: di 29 januari 2019 Redacteur: Charlotte van Berne

Bron: HCC